Windows 10 Hızlandırma 2020 Teknikleri

İster Windows 10’u yıllardır kullanıyor olun, ister yeni sürüme geçmiş olun, dizüstü bilgisayarınızı her gün daha hızlı ve akıcı hale getirsek birçok yöntem var. Örneğin, gizli Başlat menüsünü bulmak ve basit bir numara ile pil gücünden tasarruf edebilmek mümkün.

Microsoft genellikle gizli özelliklerini Apple’ın yaptığı gibi tanıtmaz; bu da, her gün kullandığımız dizüstü bilgisayarımızdan nasıl yararlancağımızı bilmemizi zorlaştırabilir.

Windows 10 Nasıl Hızlandırılır 2020 Teknikleri

Windows 10 hızlandırma tekniklerini başından sonuna ele alıyoruz.

Windows 10 hızlandırma

1. Etkin pencere dışındaki tüm pencereleri simge durumuna küçültün

Masaüstü ekranınız açık pencerelerle çok kalabalıklaştıysa, şu anda çalışmakta olduğunuz dışındaki tüm pencereleri hızla en aza indirebilirsiniz.

Seçmek için açık kalmasını istediğiniz pencerenin başlık çubuğunu tıklamanız yeterlidir. Ardından, fareyi basılı tutun ve pencereyi hızlıca ileri ve geri hareket ettirin – temelde sallayarak. Birkaç hızlı titremeden sonra, diğer tüm açık pencereler simge durumuna küçülür ve yalnızca salladığınız pencereyi açık bırakır.

Eğer dizüstü bilgisayarınız Apple Macbook ise: MacBook Hızlandırma Yöntemleri Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Gizli Başlat menüsünü açın

Başlat menüsüne gitmek için ekranın sol alt kısmındaki veya klavyenizdeki Windows simgesine bastığınızı biliyorsunuz. Ancak Windows 10, Komut İstemi, Kontrol Paneli ve Görev Yöneticisi gibi önemli özelliklere erişmeyi daha kolay hale getiren daha az bilinen bir İkinci Başlat menüsü içerir. Windows tuşu + X tuşlarına basarak veya Windows simgesini / Başlat düğmesini sağ tıklatarak iki farklı yolla erişebilirsiniz.

3. Takvim uygulamasını açmadan etkinlik oluşturma

Windows 10’un en son güncellemesi, takvimi hiç açmanıza gerek kalmadan Microsoft takviminize doğrudan Görev Çubuğunuzdan hızlı bir şekilde etkinlik eklemenize olanak tanır. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. Görev Çubuğunuzda, sağ köşede saat ve tarihin bulunduğu kutuyu tıklayın.
  2. Bir etkinlik planlamak istediğiniz tarihi tıklatın.
  3. Etkinlik adını, saatini ve yerini girin. (Birden çok takviminiz varsa, eklemek istediğiniz takvimi seçmek için etkinlik adı alanının yanındaki aşağı oku tıklayın.)
  4. Kaydet’i tıklayın. Etkinlik, cihazlarınızdaki Takvim uygulamanızda görünmelidir.

4. Ekran görüntüsü alın

Biliyorum, bu temel bir şey – ama sık sık yapmadığınızda dizüstü veya masaüstünüzde bir ekran görüntüsünü almanın unutulması ne kadar kolay değil mi?

Windows 10 ile ekran görüntüsü almanın en az sekiz farklı yolu vardır . Tüm ekranınızın resmini çekmek ve kaydetmek istiyorsanız, en kolay yol Windows tuşu + Ekranı Yazdır tuşuna basmaktır ve bu resim Resimler> Ekran Görüntüleri klasörüne kaydedilir.

Ekranınızın yalnızca bir bölümünü yakalamak için, Panonuza kaydedilen bir ekran görüntüsü oluşturmak için tıklayıp sürüklemenizi sağlayan Snip & Sketch adlı bir aracı açmak için Windows tuşu + Shift + S tuşlarına basın.

5. Görev çubuğundaki öğeleri klavye kısayollarıyla açın

Kısayol oluşturmak için programları ekranınızın altındaki Görev Çubuğunuza sabitlediyseniz, açmak için simgeleri tıklamanız gerekmez. Bunun yerine, sayı tuşu Görev Çubuğundaki programın konumuna karşılık gelecek şekilde Windows tuşu + [Sayı tuşu] klavye kısayolunu kullanın . Örneğin, Windows tuşu + 2 Görev Çubuğundaki ikinci öğeyi açar.

Bu özellikle hızlı yazıyorsanız ve parmaklarınızı klavyeden kaldırmak istemiyorsanız kullanışlıdır. Windows anahtarına ulaşmak daha kolay gelebilir.

6. Uygulamaların ne kadar yer kapladığını öğrenin

Bilgisayarlar yer kaptıkça yavaşlamaya başlar. Hızlandırmanın hızlı bir yolu, özellikle düzenli olarak kullanmıyorsanız, gerektiğinden daha fazla yer kaplayan uygulamalardan kurtulmak olabilir.

Bir uygulamanın ne kadar alan kullandığını görmek için Ayarlar> Sistem> Depolama’ya gidin . Aramak istediğiniz sürücüyü (muhtemelen yerel depolama alanı, “Bu PC”) tıklayın ve makinenizde yüklü uygulamaların listesini ve ne kadar yer kapladıklarını görmek için Uygulamalar ve oyunlar’ı tıklayın . Muhtemelen tarayıcınızdan kurtulamayacaksınız, ancak yıllardır oynamadığınız bir oyunun düşmesi için iyi bir ölü ağırlık olduğunu görebilirsiniz.

7. Başlat menüsündeki reklamlardan kurtulun

Windows 10’u varsayılan ayarlarla çalıştırdığınızda, bazen Başlat menünüzün sağ tarafında uygulamalar görebilirsiniz. Microsoft onlara “öneri” diyor, ancak aslında satın alabileceğiniz Windows Mağazası uygulamaları için reklamlar.

İçin Windows 10 Başlat menüsünde reklamların kurtulmak , gidin Ayarlar> Kişiselleştirme> Başlat. Başlangıç’ta ara sıra Önerileri göster adlı ayarı kapalı konuma getirin.

8. Arka plan uygulamalarını kapatın

Arka planda çalışan uygulamalar, kullanmadığımız zamanlarda bile bilgi alabilir, bildirim gönderebilir ve güncelleme yapabilir; bu kullanışlı gibi görünebilir, ancak bir mobil cihazdan bağlanıyorsanız piliniz çabuk bitirebilir.

Hangi uygulamaların arka planda çalıştığını kontrol etmek ve biraz pil gücü ve veri tasarrufu yapmak için Ayarlar> Gizlilik> Arka plan uygulamaları’na gidin . Tüm uygulamaların arka planda çalışmasını durdurmak için Uygulamaların arka planda çalışmasına izin ver seçeneğini Kapalı olarak değiştirin . Veya aynı sayfadaki listeye giderek arka planda hangi uygulamaların tek tek çalıştırılacağını seçebilirsiniz.

9. Arka plan kaydırmayı kullanma

Windows 10 ile, doğrudan çalıştığınız pencere olmasa bile herhangi bir pencerede yukarı ve aşağı kaydırma yapabilirsiniz. Aynı anda bakmak istediğiniz çok sayıda açık pencereniz olduğunda bu kullanışlı bir araçtır zaman – örneğin, yeni pencerelerde yeni alt menü seçeneklerini açmak istiyorsanız, aynı sayfada ileri ve geri tıklayarak zaman kazanmanızı sağlar.

Bir internet tarayıcı sayfası ve bir not defteri veya Word belgesi gibi iki program açmayı deneyin. Her ikisini de ekranda düzenleyin, böylece her birindeki metnin en azından bir kısmını görebilirsiniz. Bir penceredeyken farenizi üzerine getirin veya ikinci pencereye gitmek için dokunmatik ekranı kullanın ve kaydırın. Bu pencerede etkin olmasanız bile, sayfada yukarı ve aşağı hareket etmenize izin vermelidir.

Özellik varsayılan olarak olmayabilir, ama eğer değilse, gitmeli Ayarlar> Cihazlar> Fare ve anahtarın ne zaman vurgulu üzerlerinden Kaydırma inaktif pencereler için Açık . Ardından farenizi arka plandaki bir pencerenin üzerine getirebilir ve kaydırma tekerleğini kullanabilirsiniz.

10. Dosya Gezgini’nde dosya uzantılarını gösterme

Microsoft varsayılan olarak dosya uzantılarını gizler, bu da JPEG ve JPG gibi belirli dosya türlerini araması gereken insanlar için hayatı zorlaştırır. To File Explorer dosya uzantılarını görmek aşağıdakileri yapın:

  1. Ekranın altındaki Arama çubuğuna gidin ve Dosya Gezgini Seçenekleri yazın ve tıklayın. (Buraya gelmenin başka yolları da var, ancak bu en hızlı görünüyor.)
  2. Açılan pencerede Görünüm sekmesini tıklayın .
  3. Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle yazan kutunun işaretini kaldırın . Uygula’yı ve Tamam’ı tıklayın . Artık Dosya Gezgini’ndeki tüm dosyalar için dosya uzantılarını görmelisiniz.

Boş sürücüleri, gizli dosyaları ve klasörleri ve daha fazlasını göstermeyi seçmek için Dosya Gezgini Seçenekleri menüsünü de kullanabilirsiniz.