iPhone 12 Seramik Ekranı Gerçekten Dayanıklı mı?

Apple, iPhone 12’nin seramik ekranının diğer gorilla glass camlara göre daha sağlam olduğunu söylüyor. Telefonu düşürdüğünüzde dayanıklılık söz konusu olduğunda Gorilla Glass akla gelir. Corning’in kimyasal olarak güçlendirilmiş cam markası, yıllardır Samsung, Motorola ve Google’ın en popüler telefonlarından bazılarını kapsıyor. Ve Apple’ın iPhone’larında Corning’in camının bir versiyonunu da kullandığı ima edilirken – Steve Jobs orijinal iPhone’da Corning’in camını kullandı ve Apple kısa süre önce cam şirketine milyonlarca yatırım yaptı , Apple bu konuda nispeten gizli kalmıştı.

yeni iphone 12 geldi

Şu anda satışta olan (en az iki model) iPhone 12 , ekranını korumak için Corning Ceramic Shield adı verilen yepyeni bir kapak malzemesine sahip. Apple’a göre, malzeme “herhangi bir akıllı telefon camından daha sert” – hatta şirketin Temmuz ayında piyasaya sürdüğü ve Samsung Galaxy Note 20 Ultra’yı koruyan Corning’in mevcut birinci sınıf camı Gorilla Glass Victus bile.

iPhone 12 Ekranınız mı kırıldı?

Öyleyse, Corning’in Seramik Kalkanı ile Gorilla Glass Victus arasındaki fark nedir – ve telefonunuzu korumak söz konusu olduğunda bu ne anlama geliyor? Henüz düşürme testi yapma şansımız olmamasına rağmen (Apple’ın iPhone 12’si 23 Ekim’e kadar mağazalara gelmiyor), size Apple’ın yeni ekran malzemesi hakkında bildiğimiz her şeyi ve Corning’in diğer en sert camlarıyla karşılaştırmasını anlatıyoruz.

Seramik Ekran ve Gorilla Glass Victus arasındaki malzeme farkı

Ceramic Shield ile Gorilla Glass Victus arasındaki en büyük fark, çok farklı iki malzemeden oluşmalarıdır: cam ve seramik. Cam, kristal olmayan bir malzeme olarak tanımlanır, yani onu oluşturan atomların belirli bir düzeni veya yapısı yoktur ve genellikle kalite olarak şeffaftır. Normalde seramikler, sıralı atomlara sahip kristal bir yapı oluşturana kadar aşırı ısıtılmış cam olarak tanımlanır. Aşırı basitleştirilmiş bir örnek için, bir ızgara oluşturmak üzere birbirine geçen dairesel mıknatıslar hayal edin. Seramik tipik olarak opaktır.

Elementlerin aşınması söz konusu olduğunda, seramik, camdan daha sert ve hatta çoğu metalden daha sert olduğu için açık kazanan olarak kabul edilir, bu nedenle Samsung ve Huawei gibi bazı telefon üreticileri , bazı telefonlarının arkasını kaplamak için kullandı.

Corning’in Gorilla Glass’ı, düşmelere ve çizilmelere karşı dayanıklılığı artırmak için (hem kimya hem de bileşim açısından) değiştirilmiş camdır.

İPhone 12’nin Seramik Kalkanında bulunanlar gibi cam seramikler, şirket için tamamen yeni bir malzeme olan cam ve seramik arasında bir miktar melez. Corning’e göre, cam seramikler, daha sonra cam matrisin içine gömülen nano kristaller (seramiklerde bulunanlar gibi) geliştirmek için ısıl işlem görmüş özel olarak formüle edilmiş bir camla başlar. Ancak kristallerin bir desen oluşturduğu normal seramiklerin aksine, iPhone 12’yi kaplayan kristaller rastgele yönlendirilmiş ve ışığın dalga boyundan daha küçüktür, bu da onları opak yerine şeffaf hale getirir. Corning, yapının camın kırılma şeklini nasıl etkileyeceğini açıklamasa da Apple, Ceramic Shield’in bugün piyasadaki diğer akıllı telefonlardan daha sert olduğunu söylüyor.

Hangisi daha dayanıklı?

Corning, Gorilla Glass Victus’un 1,8 metreye kadar yükseklikten düşmelere dayanabileceğini söylüyor, ancak bu, telefon üreticisinin tasarım tercihlerine göre değişebilir. Camın kalınlığı ve şekli, dayanıklılığı büyük ölçüde etkileyebilir ve örneğin, eğimli ekranlı Note 20 Ultra’mız altı fitlik iddiayı karşılamadı. Apple, düşme yüksekliğinden bahsetmiyor, ancak iPhone 12’nin ön kısmının, düşme testimizden yara almadan kurtulan selefinden dört kat daha fazla düşmeye dayanıklı olduğunu söylüyor. İPhone 11 ayrıca Apple için özel olarak tasarlanmış Corning’in camının bir karışımına sahipti.

İPhone 12’nin yeni tasarımı, her iki taraftaki cam, önceki yıllarda olduğu gibi şişkinlikten ziyade alüminyum veya paslanmaz çelik çerçeve ile aynı hizada olduğu için telefonu daha dayanıklı hale getirebilir. Dolayısıyla, iPhone 11 ile aynı cama sahip olmasına rağmen, hem Note 20 Ultra’dan hem de geçen yılki iPhone’dan daha uzun süre dayanması tamamen mümkün.

Not 20 Ultra’yı bozuk kaldırıma düşürdüğümüzü, iPhone 11 Pro ise pürüzsüz beton üzerine düştüğünü belirtmek önemlidir, bu da ikisinin sonuçlarını gerçekten karşılaştıramayacağımız anlamına gelir. Note 20 Ultra sonuçları ile daha iyi bir karşılaştırma için önümüzdeki haftalarda iPhone 12’yi zorlu bir kaldırımda düşürerek test edeceğiz.

Kırılmaya karşı dayanıklılık daha iyi çizilme direnci anlamına gelmez

Corning, Gorilla Glass ve Ceramic Shield’ı düşmelere ve çizilmelere karşı güçlendirmek için bir iyon değiştirme işlemi kullanır, ancak Gorilla Glass’ın her sürümünün farklı bir çizilme direnci derecesi vardır.

Gorilla Glass Victus’un önceki nesil Gorilla Glass 5’ten iki kat daha fazla çizilmeye ve rakiplerine göre çizilmeye dört kat daha dayanıklı olduğu söyleniyor. Apple, Seramik Kalkanın telefonun arkasındaki camla (geçen yılki iPhone 11’deki camla aynı) aynı çift iyondan geçtiğini söylüyor. Ancak Seramik Kalkan teknik olarak bir rakip olmadığından, ikisi arasında çizilme direncinde gözle görülür bir fark olup olmadığını anlamak için kendimiz test etmemiz gerekecek.

Hangisini görmek daha kolay?

Victus ile Ceramic Shield arasında yan yana bir analiz yapmadığımız için, hangisinin hem şeffaflık hem de yansıtma açısından daha iyi bir görüntüleme deneyimi sağlayacağını bilmek neredeyse imkansız. Bildiğimiz şey, seramiğin bazı özelliklerine sahip olmasına rağmen, Seramik Kalkanın tıpkı cam gibi tamamen şeffaf ve renksiz olacak şekilde tasarlandığıdır.

 

Bu kapanacak 0 saniye

Privacy Preference Center